Artikel

Små rovdyr med stor betydning: Frederik kortlægger Vildmarkens edderkopper

Frederik Leck Fischer fremviser stolt sit fund af pyjamasspringeren.
14 May 2025

Edderkopper spiller en væsentlig, men ofte overset rolle i økosystemer. I Saksfjed Vildmark er edderkoppespecialist Frederik Leck Fischer i gang med at kortlægge områdets edderkoppefauna som led i en systematisk overvågning af biodiversiteten.

“Vi står i en biodiversitetskrise, og den berør ikke kun orkideerne og sommerfuglene. Edderkopperne er total underrepræsenterede i forvaltning og beskyttelse, selvom de spiller en nøglefunktion i vores økosystemer,” forklarer Frederik Leck Fischer, som er selvstændig formidler, biolog og specialkonsulent - og hyret af WSP til at udføre monitoreringen i Saksfjed Vildmark.

Hen over sommeren vil Leck Fischer undersøge, hvor mange forskellige arter der findes på de i alt 15 felter, som er fordelt i hele området. Kortlægningen fungerer som en ’nulpunktsmåling’, så det bliver muligt at følge biodiversitetens udvikling i takt med områdets rewilding – genforvildning.

På den danske rødliste findes 540 vurderede edderkoppearter, hvoraf hele 126 betegnes som truede. Det svarer til over en sjettedel. På trods af det høje tal er der ikke en eneste edderkoppeart i Danmark, der er fredet.

Folk har meget stærke følelser omkring tilbagegangen af smukke blomster og sommerfugle, men når det kommer til edderkopperne, forstummer oprøret

Frederik Leck Fischer - Biolog og specialkonsulent
”Men jeg vil jo argumentere for, at edderkopper også kan være meget smukke.”

Toprovdyr i miniatureformat

Når man taler om toprovdyr, drejer det sig ofte om store pattedyr som ulv eller los. Det er arter, som ligger i toppen af deres fødekæde og derfor udfylder en vigtig funktion ved at regulere øvrige bestande. Det samme gælder faktisk edderkopperne – bare i miniskala. Derfor er de vigtige at blive klogere på, så naturbeskyttelsestiltag også kan tilgodese dem.

Der er faktisk ikke ret mange andre end Frederik Leck Fischer, der beskæftiger sig med edderkopper i Danmark. Men ifølge ham burde de få langt mere opmærksomhed, fordi de er ideelle indikatorarter. Altså arter, som med sin tilstedeværelse fortæller noget om forholdene i et naturområde.

”Mange edderkopper er krævende. Nogle har brug for bar jord, andre knæhøj vegetation, buske, trækroner, bark på døde træer, åbne vandspejl og alt derimellem. Så en høj mangfoldighed af edderkopper er tegn på en varieret habitatstruktur,” forklarer Leck Fischer.

Sammenlignet med andre grupper af leddyr er edderkopperne også praktiske at monitorere.

”En af fordelene ved at bruge edderkopper som indikatorarter er, at de ikke flyver. Hvis habitatet er egnet, så er de der – de flyver ikke deres vej som svirrefluer og sommerfugle. Laver man en ændring og kommer tilbage for at lave en ny måling, så vil de være der, hvis forholdene er til det, uanset om det blæser den dag.”

Lovende resultater

Ud fra størrelsen og placeringen af Saksfjed Vildmark forventer Leck Fischer at kunne finde over 100 forskellige arter i løbet af sommeren. Allerede en uge inde i feltarbejdet er han oppe på 87 arter.

Det skyldes ifølge biologen, at Saksfjed Vildmark har et rigtig godt udgangspunkt. Området rummer meget af en naturtype, som mange sjældne edderkopper godt kan lide, men som desværre er i tilbagegang i det meste af landet: de varme, lysåbne arealer.

Fordi området er inddæmmet havbund, er jorden meget sandet. Det gør den god til at holde på varmen og dårlig til at holde på næringen – en ideel kombination for mange af vores naturs truede arter.

”Næringsfattige naturtyper tiltrækker meget specialiserede arter. Jeg har allerede fundet en del meget krævende arter, som er knyttet til de varme, lysåbne arealer, men også nogle overraskende fund som egeløbeedderkoppen (Philodromus praedatus), som lever i kronen af bredkronede, solbeskinnede egetræer,” fortæller Leck Fischer.

Og den gode start giver grund til optimisme.

”Jeg håber også, vi kan finde en ny art på grund af områdets placering. Det er tæt på fx Rødbyhavn, hvor der er fundet allerflest nye arter for landet. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde en af de to krabbeedderkopper, som er lige på grænsen til Danmark,” afslutter edderkoppe-entusiasten.

Udover edderkopper er der systematisk monitorering af planter, insekter, flagermus, små pattedyr og fugle i Saksfjed Vildmark. Du kan læse mere om alle Vildmarkens monitorerings- og forskningsprojekter her.

Blandt Leck Fischers foreløbige fund kan også nævnes: pyjamasspringer (Talavera aequipes), rød ninja (Zelotes electus), bleg krabbeedderkop (Xysticus erraticus), stribet springedderkop (Phlegra fasciata), mudderpanter (Drassyllus lutetianus) og stamme-myreedderkop (Micaria subopaca). De to krabbeedderkopper, han håber på at finde i landet for første gang, er Thomisus onustus og Xysticus acerbus.

FAKTA: Edderkopper i Danmark

  • Ca. 540 rødlistevurderede arter
  • 126 klassificeret som truede
  • 0 fredede arter
  • Vigtige indikatorarter for habitatstruktur